PhD position in Economics and Management

  • Nitra, Nitrianský kraj
  • Trvalý pracovný pomer
  • Plný úväzok
  • Pred 12 dňami
Offer DescriptionSustainable Food ChoiceSupervisor: prof. Ing. Miroslava Rajčániová, PhD.Workplace: Institute of Economic Policy and FinanceField of study: Economics and ManagementStudy programme: Economics and Management of Agriculture and Food ProcessingForm of study: full-time/part-timeChanges in consumer behavior of individuals and households are an important part of efforts to reduce greenhouse gas emissions or to support sustainable use of available natural resources and energies. Consumers' food purchasing decisions determine what foods are produced and by what methods. Replacing animal food with plant food, preferring organic food, novel food, or using new genomic techniques in food production can significantly reduce environmental impacts, including the potential for global warming, water and land use. The "Farm to Fork" strategy aims to achieve a sustainable EU food system. In addition to positive health impacts, reduced emissions and sustainable food production and processing, the strategy aims to actively engage the consumer and change diets towards more sustainable food. Successful food marketing requires a deep understanding of the perception of food products and the consumer characteristics that determine their rejection or acceptance. The aim of the thesis will be to reveal the factors that influence the perception of food by consumers and to verify possible interventions that will nudge consumers to more sustainable consumption of food, using selected methods of multivariate statistical analysis (conjoint analysis, structural equation models). The topic of the thesis is related to the project APVV22-0442. Topic for applicants for full time and part time study. Dissertation will be processed in Slovak language or in English language.Udržateľná spotreba potravínŠkoliteľ: prof. Ing. Miroslava Rajčániová, PhD.Pracovisko: Ústav hospodárskej politiky a financiíŠtudijný odbor: Ekonómia a manažmentŠtudijný program: Ekonomika a manažment poľnohospodárstva a potravinárstvaForma štúdia: denná/externáZmeny spotrebiteľského správania jednotlivcov a domácností sú dôležitou súčasťou úsilia znížiť emisie skleníkových plynov alebo udržateľnejšieho využívania dostupných prírodných zdrojov a energií. Rozhodnutia spotrebiteľov o nákupe potravín určujú, aké potraviny sa budú vyrábať a akými metódami. Nahradenie potravín živočíšneho pôvodu rastlinnými potravinami, preferencia organických potravín, nových potravín, alebo využitie nových genomických techník v produkcii potravín môžu výrazne znížiť environmentálne vplyvy, vrátane potenciálu globálneho otepľovania, využívania vody a pôdy. Stratégia „Z farmy na stôl“ si kladie za cieľ dosiahnutie udržateľného potravinového systému EÚ. Okrem pozitívnych zdravotných dopadov, znížených emisií a udržateľnej výroby a spracovania potravín je cieľom stratégie aktívne zapájať spotrebiteľa a zmena stravovania smerom k udržateľnejším potravinám. Úspešné uvedenie potravín na trh si vyžaduje hlboké pochopenie vnímania potravinových produktov a spotrebiteľských vlastností, ktoré určujú ich odmietnutie alebo prijatie. Cieľom dizertačnej práce bude odhalenie faktorov, ktoré ovplyvňujú vnímanie potravín spotrebiteľmi a overenie možných intervencií, ktoré budú motivovať spotrebiteľov k udržateľnejšej spotrebe potravín, s využitím vybraných metód viacrozmernej štatistickej analýzy (conjoint analýzy, štrukturálnych rovnicových modelov). Téma práce súvisí a riešeným projektom APVV-22-0442. Téma pre uchádzačov o dennú a externú formu štúdia. Dizertačná práca sa bude spracovávať v slovenskom jazyku alebo v anglickom jazyku.More information about PhD positionFilling in the application form is possible from 1/5/2024 to 31/5/2024Additional research info:Additional admin info:RequirementsResearch Field Agricultural sciences Education Level Master Degree or equivalentLanguages ENGLISHAdditional InformationWebsite for additional job detailsWork Location(s)Number of offers available 1 Company/Institute Institute of Economic Policy and Finance Country Slovakia State/Province Slovakia City Nitra Postal Code 94976 Street Trieda Andreja Hlinku 2Where to apply WebsiteContact State/ProvinceSlovakia CityNitra WebsiteStreetTrieda Andreja Hlinku 2 Postal Code949 76STATUS: EXPIRED

EURAXESS

Podobné ponuky

  • PhD position in Economics and Management

    • Nitra, Nitrianský kraj
    Offer Description The position and perspective of cooperatives in the economy of the European Union Supervisor: doc. Ing. Artan Qineti, PhD. Workplace: Institute of Economic …
    • Pred 13 dňami
  • PhD position in Economics and Management

    • Nitra, Nitrianský kraj
    Offer Description The impact of global crises on the sustainability of consumer behaviour Supervisor: prof. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD. Workplace: Institute of Economic Pol…
    • Pred 13 dňami
  • PhD position in Economics and Management

    • Nitra, Nitrianský kraj
    Offer Description Factors of Sustainable Consumption of Healthy Foods in Children Supervisor: prof. Ing. Ľubica Bartová, CSc. Workplace: Institute of Economic Policy and Fina…
    • Pred 12 dňami